A passzív, erőforrást nem tartalmazó, de nagy távolságból is leolvasható címkékre (ún. UHF címkék) épülő megoldások az állóeszköz leltár gyors elvégzését teszik lehetővé.
Az aktív, erőforrással rendelkező RFID azonosító rendszerek alkalmasak épületen belüli helymeghatározásra.
A leltárt végzőnek elegendő egy mobil RFID olvasóval megközelíteni a leltározandó tárgyakat, melyek automatikusan azonosításra kercs101
ülnek. WIFI hálózatot használva az informatikai alkalmazás azonnal továbbítja és összeveti az adatokat a központi adatbázissal. A rendszer képes különálló, vagy hierarchikus módon rendezett leltári egységeket is kezelni. Pl.:  A kezelő beazonosítja a kórházi épületben kialakított leltári egységet – RFID matr
icákkal jelölt kórterem, műtő, osztály – majd a kijelzőn megjelennek az oda könyvelt tételek. A helységet a mobil olvasóval végigpásztázva azonosításra kerülnek a tételek. Az esetlegesen hiányzó egységeket a rendszer automatikus „kereső” állományba helyezi és jelzi amint akár egy másik területen észleli.

akt2A megoldás segítséget nyújt a nagy értékű, vagy életmentő eszközök pontos adminisztrációjában. Az eszközöket megjelölve lehetőség van valós idejű helymeghatározásra, így egy célzott keresés esetén a termékek könnyen lokalizálhatóak.

A rendszer közvetlen haszna egyrészt a betegellátás biztonságának növelésében, másrészt az intézmény gazdaságosabb működésében jelentkezik. Egy-egy készülékből a rendszer bevezetését követően nem szükséges minden emeleten tartani egy minimális mennyiséget annak érdekében, hogy mindig „legyen kéznél”, mert kevesebb eszközzel is biztonságosan lefedhetőek az igények.

A rendszer a keresési funkción felül számos esemény alapú szolgáltatást (pl. riasztás ha egy eszközből nagyon kevés van, vagy gyors fogyás tapasztalható) is tartalmaz, valamint egy egészségügyi intézmény több telephelyén is integráltan működhet, tehát az eszközök kihasználtsága nemcsak épületen, hanem a teljes intézményen belül optimalizálható.

Passzív, erőforrást nem tartalmazó, közelről olvasható címkék (ún. HF címkék) a speciális kezelésen áteső termékek azonosítását teszik lehetővé.

Ebbe a taggsyscsoportba tartoznak az anyagba varrt címkék, melyek több száz mosást, szárítást követően is 100%-os leolvashatóságot nyújtanak. Az alkalmazott címkék leginkább egy gombhoz hasonlítanak. Átmérőjük 7-15 mm, vastagságuk 2-3 mm, súlyuk kevesebb, mint 1 g.

A kórházban fellelhető textíliákba varrt passzív RFID címke biztosítja az RFID technológia által nyújtott összes előnyt: használata megkönnyíti azok kezelését és leltározását, akár munkaruháról, akár betegeknél használt textíliáról legyen szó. A szükséges tisztítást követően a kórházak és mosodák, illetve igény esetén az osztályok közötti disztribúció automatikusan történik, kizárt az átadás-átvétel során az emberi hibázás lehetősége.