Az RFID rendszer bevezetésével, üzemeltetésével megvalósítható célok:

Pontos, naprakész automatikus nyilvántartás a könyvtári tagokról, a könyvtár használatáról, könyvtári állományról.
A példányok kölcsönzését/visszaszolgáltatását vagy akár a kölcsönzések meghosszabbítását a könyvtárlátogatók segítség nélkül elvégezhetik az önkölcsönző állomásokon/könyv visszavételező állomásokon.
A beléptető rendszerekkel integrált állományvédelmi kapuk, az önálló kölcsönzési lehetőség és az opcionálisan szortírozó rendszerrel összekötött könyv visszavételező állomással a példányok kezelése akár a normális nyitvatartási időn túl is lehetővé válik.
A leltározásnál nem kell többé egyenként leemelni a példányokat a polcról és megkeresni a példány vonalkódot. A kézi RFID olvasók segítségével a leltározás gyorsan és nagy biztonsággal elvégezhető. Az eredmények a könyvtári rendszerbe tölthetőek, onnan pedig keresési listák importálhatók a kézi eszközbe.
Az UHF technológiának köszönhetően a könyvekbe helyezett RFID címkék olvasási távolsága még kézi olvasók használatával is több méteres lehet, így az elkeveredett példányok gyorsan megkereshetők.
A könyvtárt használó olvasók kereséssel -, kölcsönzéssel kapcsolatos átlagos várakozási idejének csökkenthető az RFID rendszer bevezetésével.
A beléptető rendszerrel integrálható állományvédelmi kapuk nagy biztonsággal képesek a nem kikölcsönzött státuszú példányok detektálására. Az egyedi azonosítás révén lehetővé válik a példányok címének megjelenítése is egy távoli számítógépen.
Akár lopásvédelmi kapu indítására szolgáló szenzorok segítségével, vagy külön elhelyezett optikai érzékelők segítségével a látogatók számáról és a látogatások idejének eloszlásáról pontos statisztika készíthető.
Az RFID technológia a vonalkóddal ellentétben nem igényel közvetlen optikai rálátást, így csukott könyvek esetén is elvégezhető az azonosítás, akár több könyvnél is egyszerre,

Funkciók

  • A könyvtári állomány egyedi azonosítása a könyvtári folyamatokban és a tárolás (raktár) helyén.
  • Korszerű integrált könyvtári rendszer és a kiépített RFID rendszer problémamentes együttműködése
  • Könyvtártag azonosítása elektronikus olvasójeggyel (diákigazolvány, RFID kártya)
  • A hagyományos egyedi azonosító rendszer (vonalkód) és az RFID együttműködése, a fokozatos áttérés lehetősége
  • A raktárkezelés (adatfeltöltés, adatkezelés, nyilvántartás) az RFID technológia és az integrált könyvtári informatikai rendszer együttműködése által valósul meg
  • Leltározás, állományellenőrzés az RFID azonosítás módszerével történik
  • Nyitvatartási időben a kölcsönzés választhatóan automatizáltan is megtörténhet („önkiszolgáló” könyvtár)
  • Nyitvatartási időben a kölcsönzött könyvek választhatóan automatikusan is (önkiszolgáló módon) visszavételezhetőek (drop box)
  • Az RFID rendszer szükségszerű, illetve járulékos szolgáltatást is támogat (pl. lopásvédelem)
  • A lopásvédelmi kapu részeként, vagy külön megvalósítva: látogató statisztika

Referenciák

Letöltések

Napjaink korszerű informatikával támogatott intelligens könyvtári rendszereiben rohamosan terjed az RFID technológiával működő automatikus egyedi azonosítás. Mérnökcsapatunk a hazai könyvtárak mellett számos külföldi könyvtárban is telepít RFID technológiával támogatott önkiszolgáló kölcsönző és visszaadást felügyelő rendszereketAz RFID technológia könyvtári felhasználásán kívül az RFID számos más felhasználási területén is vállaljuk a rendszer tervezését és kiépítését.