Az RFID értéke az élelmiszeripari folyamatokban – költségcsökkenés, átláthatóság
Megnövelt hatékonyság: Az RFID lehetővé teszi a szállítások automatikus nyomonkövetését, így az ügyfeleket értesíteni lehet a szállítás pontos idejéről és a tételes szállítási listáról, hatékonyabban szervezhetőek a logisztikai munkafolyamatok.
Munkaköltségek optimalizálása: Az RFID csökkenti a kézi beavatkozások, ill. az elosztási pontokon a manuálisan végzett vonalkód-leolvasások szükségességét, lehetővé válik a munkaerőforrás optimalizálása.
Hatékonyabb, gyorsabb termékvisszahívások: Az RFID alapú termékkövetés eredményeképp az esetlegesen piacra került hibás termékek automatikusan felderíthetőek, így pontosan, gyorsan, hatékonyan végezhetőek a célzott termékvisszahívások.
Készletkövetés: A lopások, a készlet nem megfelelő kezelése és hibás megrendelés-teljesítés jelentős készlethiányt okozhat. Ezt a veszteséget az RFID alapú nyomonkövetés bevezetése minimalizálja.
Nyomon követhetőség – visszakövethetőség: Az élelmiszerértékesítési láncban kiemelkedő szerepet kap a termék nyomon követhetősége, hiszen a lánc tagjainak bővülésével nő az esetleges szennyezés, a nem megfelelő tárolási körülményekből adódó termékkárosodás lehetősége.
A nyomonkövetés elsődleges célja, hogy pontosan meghatározható legyen az esetleges szennyeződés forrása, a helytelen tárolás; kiszűrhető legyen a minőségileg kifogásolható logisztikai és egyéb szolgáltatás. A termék nyomon követés kétirányú folyamat: egyrészt lépésről-lépésre végigköveti a termék előállítását az alapanyagtól a kész termékig, másrészt a készterméktől kezdve azonosítja a gyártási és disztribúciós lépcsőket. (pl. az adott termék milyen alapanyagokkal, összetevőkkel rendelkezik, illetve mely cégek mikor és milyen formában vettek részt a disztribúciós és értékesítési láncban)
Alkalmazási lehetőségek az élelmiszer lánc pontjain a húsipar területén
Az RFID címkére rögzített adatok végigkísérik a terméket az élelmiszer láncon. Ha a folyamat, azaz a feldolgozás során módosításra, plusz információ hozzáadására van szükség, akkor ez az írható-olvasható címkékkel könnyen megoldható.

RFID az élelmiszer ellátási láncban
1. Alapanyag/állat nyomonkövetés:
Az élelmiszer láncban gyakran találkozunk olyan esetekkel, melyek aggodalmat keltenek a fogyasztókban. Pl.: kerge marha kór, dioxin mérgezés, fűszerpaprika szennyezés vagy káros gombák elszaporodása a gabonában.
A hazai Egyed Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) feladatai, céljai:
- állategészségügyi adatok
- vizsgálatok
- járványügyi adatok
- illegális állatok bekerülésének elkerülése
- termékenyítési adatok nyilvántartása
- törzskönyvezés
- tenyésztés ellenőrzés
- származás ellenőrzés
- élőállat kereskedelem (export-import) nyomon követése; egyedi jelölés
- statisztikai célok
- agrárpiaci rendtartás
- tenyésztő adatai a felelősségvállalás céljából
- takarmány adatok
Az ENAR rendszeren kívül az Európai Unió szabályozza, hogy milyen adatokat kell tárolni a húsipari készítményeken:
- Nyomkövethetőségi kód (állatazonosítás, tenyésztő farm – minőségbiztosítási célokból)
- Állat születési helye
- Az ország, ahol az állat nevelkedett
- Származási hely (született, nevelkedett, feldolgozták)
- Vágóhíd információi
- Feldolgozó információi
Az állatállományokat követő RFID címkék lehetővé teszik, hogy ezek az információk és az értéklánc szereplői ismertté váljanak és ezek a piaci résztvevők, illetve adott esetben az egészségügyi hatóságok számára hozzáférhetővé váljanak. Mindemellett az RFID címke lopásvédelmet biztosít és megkönnyíti az egészséges és beteg jószágok elkülönítését. A már meglévő információs és informatikai rendszer összekapcsolása az RFID technológiával garantálja a 100%-os adatszolgáltatást a termék életútja során.
2. Vágási, feldolgozási folyamatok
A húsipari folyamatok során rögzítésre kerül, hogy az állat/hús milyen feldolgozási folyamatokon ment keresztül, milyen és honnan származó adalék anyagok kerültek hozzáadásra. Az RFID címkén lévő egyedi azonosítóhoz rendelt adatbázis tartalma lépésről-lépésre aktualizálható, mely az élelmiszerlánc során folyamatosan visszakereshető, nyomon követhető.
Az RFID technológia segítségével nemcsak azonosítani tudjuk a termékeket, hanem megismerhetjük annak pillanatnyi állapotát, környezetét, lehetővé válik ezen adatok regisztrálása, kontrollálása, dokumentálása. Az energiaforrással rendelkező RFID címkék a környezeti körülmények érzékelésére alkalmas szenzorokkal láthatók el, így a húsipari folyamatok során megismerhetővé válik, hogy a húskészítmények milyen körülmények között tárolódnak: pl. mennyi ideig füstölődnek, milyen hőmérsékleten pácolódnak, tárolódnak stb.
Ezek az eszközök típustól függően a „mért” értékeket feldolgozzák, adatbázisba rendezik, egyszerű kiértékeléseket végeznek el és természetesen szabványos RFID kommunikációval közvetítik azt.
A szenzorral ellátott RFID címkék legelterjedtebb fajtái:
- Hőmérséklet -,
- Páratartalom -,
- Mozgás -,
- Megvilágítás -,
- Rezgés érzékelés
Az eszközök több funkciót tölthetnek be a felhasználáskor. A címkék a vezeték nélküli adatgyűjtéssel együtt egyedi azonosításra is alkalmasak. Kiválóan használtatóak a folyamatok dokumentálására, a minőségbiztosítás támogatására – a probléma zömével a végfelhasználó oldalán jelentkezik, így a termékvisszahívás gördülékennyé válik, a felelős pedig könnyen azonosíthatóvá. A szállítóeszközök RFID azonosítása pedig segíti a termékek disztribúcióját és egyúttal az eszköz optimális kihasználását is.
3. Készletkövetlés, disztribúció, raktározás
A készlet-nyilvántartási, elosztási feladatok az RFID technológia ún. klasszikus feladatai közé tartoznak. Az RFID a raktározási folyamatok legprecízebb eszköze, mivel az áruátadás, -átvétel automatikusan, valós időben kerül rögzítésre.