Az RFID ígérete: információ

A szállítmányozással, raktározással, logisztikával foglalkozó cégek száma évről-évre növekszik, melynek egyik oka, hogy egyre több cég adja külső cég kezébe árujának raktározását és elosztását. Egy cég logisztikai feladatainak ellátása – akár saját részre, akár ügyfele megbízásából – rendkívül magas precizitást igényel, közülük sokan nem is tudják, hogy munkájuk nagymértékben egyszerűsíthető, gyorsítható, ezáltal kapacitásuk fokozható. A logisztikai folyamatok nehézségét elsősorban a csomagok azonosítása adja, hiszen, ha vonalkódot vagy egyéb más manuális azonosítást használnak, minden csomagot szükségszerűen külön kell azonosítani, ami meglehetősen sok időt és jelentős emberi erőforrást igényel, nem beszélve a vonalkód sérülékenységéről.

Az RFID technológia jellemzői:

  • Minden RFID címke egyedi kódot tartalmaz, amely az RFID címkével ellátott tárgyat egyedileg azonosít;
  • Az RFID lehetővé teszi, hogy rádióhullámok információt olvassanak le egy címkéről emberi beavatkozás és közvetlen rálátás nélkül;
  • Az RFID olvasó a látóterébe érkezett nagyszámú címkét azonnal leolvassa;
  • Az RFID címkék nagy mennyiségű, frissíthető információt tárolhatnak;
  • Az RFID címkék tartósak, moshatók, újrahasznosíthatók
  • Az RFID alkalmazása a logisztika különböző szintjén

 

 

Szint Felhasználás Alkalmazás
Tárgy Fogyasztói egységek Termékek és

egyedi tárgyak

Láda vagy karton Kereskedelmi egységek Dobozok/csomagolás/

termékszállítók

Raklap, konténer Elosztási egységek Raklapok/teherautók

Az RFID értéke a logisztikai folyamatban

 Hamisítások csökkentésenyil RFID címkék elhelyezésével a hamisított termékeket gyorsan kiszűrhetők
Megnövelt hatékonyságnyil Az RFID lehetővé teszi a szállítások automatikus nyomonkövetését, így az ügyfeleket értesíteni lehet a szállítás pontos idejéről és lehetővé válik a valós idejű számlázás.
Munkaköltségeknyil
csökkenése
Az RFID csökkenti a kézi beavatkozások, ill. az elosztási pontokon a vonalkód-leolvasások szükségességét, ezáltal lehetővé válik a munkaerőforrás optimalizálása
Visszáru-kezelés segítésenyil Az RFID alapú termékkövetés eredményei a visszaküldött áruk folyamatát automatizálják és átláthatóvá teszik az elosztási lánc során.
Készletkövetésnyil A lopások, a készlet nem megfelelő kezelése és hibás megrendelés-teljesítés jelentős készlethiányt is okozhatnak. Ezt a veszteséget az  RFID bevezetése minimalizálja, de  akár meg is szüntetheti.
Valós idejű készletnyilvántartás,
azonnali leltárnyil
Az RFID pontos és automatikus leltárvezetést tesz lehetővé, támogatja a fegyelmezett készletgazdálkodást.